Influencer marketing is de laatste jaren een steeds belangrijker onderdeel binnen de marketingstrategie van bedrijven geworden. Dit is niet heel gek. Social media is namelijk ongelofelijk populair geworden in de 21ste eeuw. Waarom zouden bedrijven daar dan niet hun voordeel uit halen? Er wordt zelfs voorspeld dat de komende 5 jaar ongeveer 5 tot 10 miljard dollar in influencer marketing geïnvesteerd zal worden. Maar wat is influencer marketing dan precies?

Wat is influencer marketing?

Aan de ene kant is influencer marketing een compleet nieuw fenomeen. Aan de andere kant werden mensen vroeger ook al beïnvloed door iemand waar ze tegen opkeken. Het is eigenlijk de mond-tot-mondreclame van de 21ste eeuw, maar dan via het internet. Een bedrijf zet een persoon of groep in om middels beroemdheid op social media invloed uit te oefenen op de doelgroep van het bedrijf. Het is daarom van belang dat de influencers veel volgers hebben op social media, waardoor ze van grote invloed kunnen zijn. In de content die de influencers plaatsen verwerken ze vaak een product of dienst. Het kan zijn dat de consument dit weet en daarom de influencers opzoekt bij het nemen van de beslissing om een product wel of niet te kopen. Het kan ook zijn dat de consument dit niet direct door heeft, maar wel indirect beïnvloed wordt door de influencer. Dit is het doel dat de bedrijven met deze vorm van marketing proberen na te streven.

Opbrengsten van influencer marketing

De bedrijven kunnen door middel van influencer marketing specifieke doelgroepen bereiken. Iedere influencer is gespecialiseerd op een bepaald gebied. De volgers van deze influencers zijn vanzelfsprekend ook geïnteresseerd in dit vakspecialisme. Denk aan een voetballer of een kunstenaar. De bedrijven kunnen dus heel doelgericht de consument bereiken.

Daarnaast zorgen de influencers voor veel zichtbaarheid van het product. Zij hebben een sterke band met hun volgers en kunnen deze volgers aanzetten tot het verrichten van acties. Denk hierbij aan de aankoop van deze producten. Influencers worden vaak gezien als een soort autoriteit. Tot slot wordt deze verkooptruc niet direct gezien als een irritant verkooppraatje. Dit is uiteindelijk wel het principe, alleen komt het zo op een veel natuurlijkere manier bij de doelgroep aan.

Soorten influencers

Er zijn grofweg drie soorten influencers: macro, micro en nano.

Macro influencers zijn fenomenen met miljoenen abonnees/volgers op social media. Deze zijn voor bijna alle bedrijven onbetaalbaar. Interessanter voor kleine bedrijven zijn de micro influencers. Deze hebben over het algemeen tussen de 5.000 en 50.000 volgers. Zij beginnen pas net op te vallen in de markt en hebben aansprekende content. De volgers zijn vaak actiever omdat de influencers vaak hun passie delen. De volgers zijn hier echt geïnteresseerd in.

Ten slotte heb je de nano influencers. Zij hebben vaak tussen de 100 en 5.000 volgers. Ze hebben vaak direct contact met hun volgers, waardoor er betrokkenheid en een relatie met de volgers ontstaat. Deze influencers hebben vaak bepaalde kennis over een onderwerp en worden als betrouwbaarder gezien dan macro en micro influencers.

Toekomst van influencer marketing

Influencer marketing zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden aangezien social media alsmaar populairder wordt. Het is een aanrader om hier gebruik van te maken als bedrijf, ook al is het maar een klein deel van de marketingstrategie.