Conversies, je kunt er niet genoeg van hebben. Ingevulde contactformulieren, inschrijvingen voor de nieuwsbrief of bestellingen op jouw webshop, zomaar 3 veel voorkomende conversies vanuit een website of webshop. Maar hoe zit het met het conversieratio? Is deze goed of valt er meer uit te halen? 

Grote kans dat je een aantal keiharde conversiekillers op jouw website of webshop hebt. Niet zo handig als je volop adverteert middels Google Adwords en Facebook. Daarom hebben wij voor jou de  6 ‘makkelijkst te voorkomen’ conversiekillers op een rijtje gezet. 

1. Relevantie speelt een sleutelrol in de verhoging van het engagement

Relevantie, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. WEES RELEVANT. Loop je website eens door en stel jezelf de volgende vragen: sluit mijn website aan bij de verwachting van de bezoekers? Is de invulling van de tekst wat ze verwachten? En dekken de afbeeldingen de inhoud van de pagina?

Belangrijk voor een goed converterende website is de relevantie voor de bezoeker. Dat betekent dat de website aansluit bij de verwachting, vragen en /of problemen van de bezoeker. Alleen dan ga je het engagement krijgen waar je op hoopte.

2. Gebrek aan onderscheidend vermogen: 13 in een dozijn bedrijf

We zien het nog te vaak. Er wordt een website gebouwd. Stockfoto’s erop, alles bij elkaar een flitsend plaatje. Er ontbreekt echter één ding: het onderscheidend vermogen. Ga op de stoel van de klant zitten en vraag je af waarom iemand zaken zou willen doen met jou. Zorg dat je uitlegt hoe je te werk gaat, en hoe je je onderscheid van de concurrentie.

Een goed middel om het onderscheiden vermogen te benadrukken zijn de USP’s (Unique Selling Points). Door jouw concurrentievoordeel te benoemen maak jij jezelf direct anders dan de concurrent. 

Door deze dimensie is je onderscheidend vermogen opeens een stuk groter geworden. Jij hebt namelijk iets wat ze niet zomaar bij andere bedrijven zullen vinden. Jij weet vast en zeker dat je geen 13-in-een-dozijn bedrijf bent. Je klanten hebben echter geen idee!

LET OP: Het is gemakkelijk om zomaar een paar USP’s te formuleren: Snelle levering, fysieke winkel, groot assortiment. Allemaal zaken die jouw concurrenten ook kunnen bieden. Niet doen dus. Zorg ervoor dat jouw USP’s ook échte USP’s zijn. 

3. Doolhof met doodlopende paden

Is de structuur van de website logisch? Kunnen de bezoekers vinden wat ze zoeken? Weten de bezoekers wat jij van hun verwacht?

De ervaring leert dat je mensen een handje moet helpen. Het internet is daar het perfecte voorbeeld van: bij een klein beetje onduidelijkheid klikt de bezoeker al weg en gaat deze op zoek naar een alternatief op het internet. De inrichting, navigatie en call-to-actions zijn belangrijk aspecten om jouw bezoeker te sturen. Zorg dat jouw website geen doolhof met doodlopende paden is.

4. Onbetrouwbaar overkomen: ‘without trust there is no reason te continue’

Kan ik jou vertrouwen? Zo ja, wat maakt jouw website betrouwbaar? De zogenaamde ‘trust items ‘ op jouw website zijn van essentieel belang. Heb jij een veilige website? En heb je alle certificaten, sponsorschappen, reviews en je KVK-nummer online staan?

Hoewel we het internet steeds meer vertrouwen. Is angst nog altijd een grote storende factor die bezoekers belemmert een actie te ondernemen. Jij wilt toch ook niets bestellen op een website die je niet vertrouwt? Een onbetrouwbare indruk is nog altijd een keiharde conversiekiller.

5. Afleiding van het doel dat jij nastreeft

Hoe zit jouw salespagina in elkaar? Is alles duidelijk en overzichtelijk of zijn hier elementen die schreeuwen om de verkeerde aandacht?

Afleiding zorgt ervoor dat de bezoeker afdwaalt of stopt maar men bezig was. Zo kan het zijn dat ze halverwege het invullen van een formulier ineens op een actie klikken die rechts in beeld staat. Eenmaal afgeweken heb je de bezoeker niet zomaar terug…… 

Op de pagina’s waarop de conversie moet plaatsvinden, moet sprake zijn van rust en reinheid. Geen afleiding betekent een hoger rendement, dat bewijzen onderzoeken, keer op keer. 

6. Gebrek aan stimulans en urgentie

Waarom moet ik het nu doen en waarom zou ik niet nog even verder kijken? Jouw bezoeker heeft een vraag, wil iets bestellen of heeft een klus die hij wil uitbesteden. De behoefte is dus al aanwezig.  Aan jou de taak om de bezoeker te prikkelen en te motiveren voor het ondernemen van actie. 

Grote kans dat de bezoeker na een bezoek niet zomaar terug komt. Wie zegt dat ze volgende week weer terugkomen? Daarom is het belangrijk om urgentie te creëren. Dat de bezoekers nu direct actie gaan ondernemen in plaats van een andere keer. Hier is nu.

Meer van deze conversie tips?

Wil jij meer rendement uit je website halen? Schakel dan een Triplepro Online Marketing in voor jouw conversie optimalisatie. Wij zijn een fris online marketing bureau uit het Groningen, de goede buur, altijd dichtbij, bereikbaar en klaar om jou een zetje te geven. 25 jonge marketeers, developers en adviseurs die met een hoop enthousiasme samenwerken aan leuke projecten en die gedreven zijn om goede resultaten te behalen. Onze Pro’s willen het elke dag stukje beter te doen. Dit doen we door nauw met elkaar en met jou samen te werken.